اوسینت چیست؟
اوسینت یا Open Source INTelligence (OSINT) به معنی «جستجوی پیشرفته در منابع اطلاعاتی آزاد» است. با وجود آزادی دسترسی به این اطلاعات برای همه، رسیدن به اطلاعات صحیح و همچنین به کارگیری از این اطلاعات کار سادهای نیست اما تکنیکهای اوسینتی این امر را ممکن میسازند.
مقدمهای بر اوسینت
در دنیای وب میلیاردها صفحه وجود دارد که هر کدام از آنها حاوی اطلاعات فراوان هستند. بسیاری از این اطلاعات آزادانه در دسترس عموم مردم قرارگرفتهاند. مطالب ، فرمها، اخبار سایتها، کامنت ها و پیامهای شبکههای اجتماعی، دانشنامهها و ویدیوها تنها گوشهای از این مجموعهی بسیار وسیع هستند.
یک جستجوی ساده در گوگل با کلمهی سادهای مثل «برنامه » میلیونها نتیجه در بر دارد. یک جستجوی پیچیدهتر مثل «تعداد کاربران فیسبوک» حدود ۱ میلیون نتیجه در اختیار میگذارد. اگر همین پرسش، با زبان لاتین انجام شود، بیش از ۱۵۰ میلیون نتیجه خواهد داشت. با این حال خود گوگل هم تمامی این اطلاعات را در اختیار کاربران قرار نمیدهد. آمار رسمی حاکی از آن است که شبکهی اجتماعی فیسبوک، در سه ماههی اول سال ۲۰۱۷، هر ماه در حدود ۲ میلیارد کاربر فعال به ثبت رسانده است. این تعداد کاربر، هر شصت ثانیه ۵۱۰۰۰۰ کامنت در فیسبوک ثبت میکنند و بیش از ۱۵۰۰۰۰ تصویر بارگذاری میکنند. جستجو در میان این حجم کثیر داده، به هیچ عنوان کار آسانی نیست.
جستجوی نام خاص در گوگل :
اگر فردی به دنبال نامی خاص بگردد، قطعا گیج و سردرگم خواهد شد . به همین دلیل لازم است که برای جستجوی اطلاعات، روشهای بهتری از جستجوی ساده در گوگل استفاده شود.
سختی جستجو زمانی بیشتر نمود پیدا میکند که در جستجو ی منابعی مثل فیلم، فایلهای صوتی و تصاویر باشیم. به این ترتیب به دست آوردن اطلاعات آپدیت و دقیق راجع به یک موضوع خاص، از میان این حجم اطلاعات، در پاره ای موارد دست کمی از غیر ممکن ندارد.
برای فهم بهتر موضوع فرض کنید از شما خواستهاند محل تصویر زیر را پیدا کنید. چه کار میکنید؟
محل این تصویر کجاست؟
سادهترین راه استفاده از ابزار جستجوی تصویر گوگل و بینگ و یاندکس و تینآی است. جستجوی گوگلی که ما انجام دادیم، هیچ نتیجهی مفیدی نداشت.
نتیجه جستجوی عکس در گوگل
ظاهرا این تصویر اصلا در ایندکس گوگل موجود نیست. زمانی که از گوگل هم کاری بر نمیآید، چه گزینهای پیشرویمان است؟
با وجود این مشکلات ، ابزارها و روشهایی برای به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز وجود دارد. تکنیکهای اوسینت با استفاده از ابزارهای مدرن، به همین منظور ایجاد شده اند و تاکنون در موارد بسیاری، راهگشای نیازهای اطلاعاتیِ ارگان ها ، دولتها، سازمانهای انتظامی و نظامی، دادگاهها، شرکتها و کسبوکارها بودهاند.
برای مثال کمپین یوروپل برای مقابله با سوء استفاده از کودکان، تا کنون به اطلاعات مفیدی برای حل پروندهها و دستگیری مجرمان ختم شده است. این کمپین علاوه بر علاقهمندان محلی، از اوسینتکاران نیز استفاده میکند. تیمهای اوسینتی از سراسر جهان به کمک یوروپل شتافتهاند تا با مجرمانی که با افتخار کودکآزاری خود را در فضای مجازی پخش میکنند، برخورد قاطعی شود.
علاوه بر پلیس، خبرنگاران نیز از ابزارهای اوسینتی برای کشف فسادها، حملات تروریستی، تاریخچهی سیاستمداران و دیگر موضوعات مرتبط با کار خود استفاده میکنند. یکی از شیوه های خبرنگاران تحقیقی برای کارهایی که انجام میدهند همین ابزارهای اوسینتی است.
تعریف اوسینت
به این ترتیب اوسینت نوعی پژوهش است که در آن به صورت آگاهانه منابع بیشتری بررسی میشود تا دید جامعتری نسبت به یک موضوع ایجاد شود. در عین حال در اوسینت فهم علل یک پدیده مد نظر نیست. به این معنا که بر خلاف پژوهشهای معمول که با هدف ایجاد ابزاری برای پیشبینی انجام میشوند، در اوسینت هدف جمعآوری هرچهبیشتر منابع مفید و فکتهای قابل استفاده است.
از دیدگاه دیگری میتوان اوسینت را «کارآگاهی» نیز نامید. یعنی اوسینتکار مثل یک کارآگاه به دنبال جستجوی پاسخ یک سوال در منابع عمومی که در دسترس همه قرار دارد میگردد. در نتیجه هر کسی که ارادهی حل سوال را داشته باشد، میتواند یک کارآگاه باشد. تنها کافیست به دنبال یادگیری ابزارهای جستجو بگردد و نسبت به یافتن پاسخ اقدام کند.
پس از یافتن داده ها ، زمان تحلیل فرا میرسد. به هنگام ارزیابی، از هر دادهای میتوان استفاده کرد. خواه این داده یک بند باشد از یک متن بلند ، یا خالی باشد روی چانهی یک نفر در یک عکس دسته جمعی، یا حتی تک سرفهای در یک سخنرانی که صدای ضبط شدهاش موجود است. تمام این اطلاعات در اوسینت مورد استفادهاند. هنر اوسینت کار، یافتن ارتباط منطقی میان این حقایق و کشف پاسخ سوال از دل آنهاست.
تکنیک های دستیابی :
اگر کسی تکنیکهای دستیابی به این داده ها را بداند و در بکار گیری از آن مهارت پیدا کند، میتواند به راحتی و در زمانی مناسب با صرف هزینهی معقول در قیاس با سایر رویکردها به این اطلاعات دسترسی پیدا کند؛ اطلاعاتی که در ظاهر برای ناشرش اهمیت چندانی ندارند اما ممکن است برای دیگران بسیار با ارزش باشند!
در اوسینت، تنها به جستجوی اطلاعات عمومی پرداخته میشود. سرچ اطلاعات شخصی افراد، نفوذ به شبکههای خصوصی، هک، استفاده از هرنوع وسیله غیرقانونی و همچنین دستبرد اطلاعات، جایی در این فن ندارد. با این حال، عمدهی مردم به داده هایی که در وب منتشر میکنند ، توجه چندانی نشان نمیدهند. به این ترتیب با استفاده از این فنون ، گاها اطلاعاتی یافت میشود که دست کمی از نفوذ به اطلاعات خصوصی مردم ندارد.
رویکرد اوسینت مبتنی بر چیست ؟
رویکرد اوسینت شامل مهارتهایی ست که امکان دسترسی هوشمندانه به اطلاعات وب را برای رسیدن به پاسخ یک سوال کاملا روشن فراهم میکند و پس از آن این اطلاعات را برای پردازش و تحلیل در اختیار متخصصان قرار میدهد. در اوسینت، بصورت پیشفرض اطلاعات مدنظر در وب به اشتراک گذاشته شدهاند. حال از طریق عوام یا خواص در سایتهای رسمی یا در شبکههای اجتماعی، از طریق هکرها در منابعی مثل ویکیلیکس و یا به هر روش دیگری در هرجای دیگری به جستجوی این اطلاعات میپردازیم.
OSINT – اوسینت چکار میکند؟
اوسینتکار مانند یک کارآگاه به دنبال کشف پاسخ یک سوال با منابع عمومی که در دسترس خود دارد جستجو میکند. در نتیجه هر کسی که قوهی حل مسئله را داشته باشد، میتواند یک کارآگاه باشد. تنها کافیست به دنبال یادگیری ابزارهای جستجو بگردد و نسبت به یافتن پاسخ اقدام کند.
مراحل اوسینت
osint process
اوسینت شامل مراحل مختلفی است.در ابتدا منبع مشخص می گردد و داده ها جمع آوری می گردد، بعد از یافتن اطلاعات، زمان تحلیل آن فرا میرسد. موقع تحلیل، از هر دادهای میتوانیم استفاده کنیم. اگر شخصی مهارت لازم برای دستیابی به اطلاعات را بداند و در بکار بردن این فنون مهارت پیدا کند، میتواند به سادگی و در زمان کمی با صرف هزینهی مناسب در مقابل با سایر روش خود به این اطلاعات دسترسی پیدا کند، برخی داده ها در ظاهر برای صاحبش مهم نیستند اما ممکن است برای دیگر افراد باارزش باشند.